Laporan SEMINAR DAKWAH:Masa Depan Milik Islam, BENARKAH?

6 09 2008

Pada 30 ogos 2008(sabtu), seminar dakwah anjuran Pusat Islam Usm dengan kerjasama Jamaah Islah Malaysia(JIM) telah berlangsung di Dewan Kuliah A, USM. Seminar yang bermula pada jam 8.30 pagi dan berakhir pada jam 5.30 petang telah dihadiri kira-kira 60 peserta. Seramai 5 org penceramah telah membentangkan forum masing-masing. Antara ahli-ahli panel yang telah menyampaikan ceramah tersebut ialah:
       
        1) Haji Ayub Abd Rahman(Bekas paderi/aktivis PERKIM)
        2) Dr. Muhammad Ali Syeikh Abd Kadir(Pakar Kardiologi/aktivis PERKIM)
        3) En. Nizam Masyar 
        4) Maimunah Mohd Beon(Ketua Wanita JIM Kedah)
        5) Shaik Abdullah Hassan Mydin(Pensyarah USM)

Bengkel ini berjaya menarik perhatian para peserta dengan topik yang  cukup menarik dibahaskan. Topik yang diketengahkan pada seminar kali ini adalah berkisar mengenai perspektif islam dari pelbagai sudut di samping perbandingan agama yang membuka minda para peserta tentang kebenaran serta kemurnian islam.

Topik yang paling mendapat perhatian para peserta adalah pengakuan oleh bekas paderi  yang merupakan  ketua pembabtisan antarabangsa. beliau turut menceritakan pengalaman beliau ketika menjalankan dakwah bagi mengkristiankan orang ramai sehinggalah beliau tertarik dengan  keindahan islam sehingga membuat keputusan untuk memeluk islam. Bukan itu sahaja, para peserta turut dihidangkan dengan kupasan menarik mengenai perkaitan antara ilmu sains dengan isi kandungan al-quran yang menggambarkan kebesaran dan kekuasaan Allah. Walau bagaimanapun, peserta-peserta wanita rata-rata tertarik dengan topik yang memperjuangkan hak wanita serta ketinggian martabat wanita di sisi islam.

Pelbagai input telah diperolehi daripada seminar dakwah ini yang bukan sahaja membuka minda kita tentang islam malahan turut menimbulkan kesedaran serta kebanggaan menjadi penganut agama Islam. diharap seminar seperti ini akan diadakan lagi pada masa hadapan dan mendapat sambutan yang lebih menggalakkan.

Afifah Esham

Institut Perguruan Persekutuan Pulau Pinang

Unit Media SPAQ

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: